North West, väylät 10-18

Väylä 12
Uuden vuoden kunniaksi julkaistaan heti perään North Westin takaysin kenttäesittely. Aivan kuin Southillakin, niin Nortin takaysi on luonteeltaan täysin erilainen kuin etuysi. Etuysi mentiin laaksossa tasaisella maalla ja takaysi puolestaan kulkeen mäkisessä metsäisessä maastossa. Jos etuysi Nortilla on helpohko, niin nyt vaaditaan kuntoa sekä tarkkuutta lyönneissä. Väylät eivät ehkä ole maisemallisesti niin tyylikkäitä, mutta itse väylät ovat tasokkaita ja haastavia.

Reikä 10 275 m par 4 hcp 7

Taukokioskin edestä lähtevä takaysi alkaa lyhyellä par 4:llä. Pituutta väylälle tuo viimeiset 50 metriä, jotka ovat jyrkkää ylämäkeä. Itse avaan tämän aina puukolmosella, jolloin matkaa jää noin 90 metriä. Oikealla on paljon syviä bunkkereita ja vasemmalla on metsää. Tähtäys väylän oikeaan reunaan. Vasemmalle jouduttaessa metsä estää lähestymisen griinille, edessä nöyrästi välilyönti. Griini on noin 20 metriä ylempänä kuin väylä, joten lähestymisessä saa käyttää ainakin yhtä mailaa isompaa. Itselläni yleensä pitchi tai onnistuneen avauksen jälkeen 50 asteinen wedge. Ylämäen takia isoa griiniä ei näy. Suuntaa rohkeasti lipulle, pitkäksi harvoin menee kun läheltä pääsee lähestymään. Muista katsoa jo avauksessa lipun paikka. Lippu monesti vasemmalla reunassa, joten väylän vasemmasta reunasta ei asiaa lipulle ole. Griinin oikealla puolella bunkkeri, mutta harvoin tulee peliin. Nopea ja kalteva griini. Lähestyminen kannattaa jättää lipun alapuolelle, jolloin edessä ylämäkiputti.


Reikä 11
Reikä 11 140 m par 3 hcp 13

Ylhäältä laakson yli isolle griinille lyötävä haastava par 3. Riippuen lipun paikasta mittaa todellisuudessa 140 - 170 metriä. Vasemmalla tiukka raffi ja syviä bunkkereita. Oikealle voi missata. Griinillä muotoja todella paljon, muodokkain griini Kytäjällä. Eli kahden putin parin jälkeen voi taputtaa itseään olkapäähän.

Reikä 12 422 m par 5 hcp 9

Ehdottomasti yksi lempiväylistäni. Korkealta mäeltä lähtevä par 5. Tiiauspaikalta komeat näkymät. Vasemmalla ja oikealla bunkkerit. Vasemmat bunkkerit ottavat lyhyet lyönnit vastaan ja oikealla pitkät lyönnit. Väylä kuitenkin melko leveä. Tässä yritän välillä lyödä vähän pitempiä avauksia. Harvoin kuitenkin onnistun. Normaali avauksen jälkeen matkaa noin 200 - 210 metriä. Pitkälyöntiset voivat lähteä toisella griinille. Itsekin lähden yrittämään, jos avauksella pääsen 200 lätkälle tai lähemmäksi. Joskus olen siinä onnistunutkin. Noin 80 metriä ennen griiniä väylän poikki menee puro, joten sen yli on ainakin päästävä jos lähtee yrittämään toisella griinille. Turvallisempi vaihtoehto on lyödä esim pitchillä tai rauta ysillä noin sataan metriin, johon väylä loppuu ennen puroa. Tämän jälkeen bunkkerein vartioitu iso griini on helpompi tavoittaa. Griinillä mittaa varmaankin 40 metriä, joten taas lipun paikka vaikuttaa mailavalintaan. Lippu yleensä edessä tai keskellä.

Reikä 13 330 m par 4 hcp 11

Metrejään pidempi väylä. Avauksessa vasemmalla bunkkerit, jotka tulevat usein peliin. Oikealla enemmän tilaa. Jotenkin avaukset ovat monesti tässä sen verran lyhyitä, että matkaa jää useasti noin 140 metriä. Siitä rautaseiskalla tai kutosella lähestyminen. Griini täälläkin iso ja tasainen ja hieman korotettu, jossa vasemmalla bunkkerit. Par syntyy täällä usein up and downina itselleni vaikean ja pitkän lähestymisen takia. 

Reikä 14 362 m par 4 hcp 1

Nyt lähdetään kohti klubitaloa kentän perukoilta. Hieno ja vaikea par 4, josta pidän erittäin paljon, varsinkin jos tällä väylällä onnistuu. Vähän ylhäältä lyödään taas vaikealle väylälle. Vasemmalla puolella syvät bunkkerit, oikealla paremmin tilaa. Itse yritän usein lyödä bunkkereiden yli, jonka jälkeen pieni alamäki, josta saa hyvät rullit. Onnistuakseen vaatii hyvän ja pitkän avauksen, tällöin matkaa jää noin 150 metriä. Turvapuoli siis väylän oikeassa reunassa, jossa pitkälyöntisiä odottaa kuitenkin bunkkerit. Itselläni ne eivät tule peliin. Usein matkaa jää noin 160 metriä ja yleinen mailavalinta on hybridi. Griini on iso ja melko tasainen. Griinin vasemmalla puolella bunkkerit ja oikealla puolella metsää ja kalliota. Onneksi melko kaukana. Itse yritän lyödä lähestymisen griinin oikeaan reunaan koska väylä ja griini viettävät vasemmalle. Tällöin lähestyminen onnistuu paremmin. Liian keskelle ja hieman vajaaksi jääneet lähestymiset valuvat bunkkeriin.

Reikä 15 133 m par 3 hcp 17

Ja taas ylhäältä alas lyötävä par 3. Ennen griiniä puro. Griinin oikealla puolella bunkkerit. Griini on lyöntisuunnasta katsottuna leveä ja syvyydeltään pieni. Mailavalinnan kanssa pitää olla tarkkana. Lyhyeksi ei kannata jättää eikä toisaalta pitkäksikään. Itselläni usein rautaseiskan lyönti on aika määrämittainen. Tällä griinillä kuitenkin aika usein saa harjoitella pitkiä putteja. Par on hyvä tulos.


Reikä 16 343 m par 4 hcp 3

Korkealta mäen päältä lyödään jälleen. Vasemmalla on lampi ja oikealla kallioista metsää. Avauksessa pitää olla tarkkana. Avauksen alastulokohdassa väylä nousee hieman, joten rullit jäävät vähäisiksi ja lähestymiseen jää mittaa noin 150 metriä. Väylä nousee myös hieman griiniä lähestyttäessä. Griini on nouseva ja iso. Vasemmalla puolella metsää ja bunkkerit ja oikealla metsää. Tässä taas kannattaa lähestyminen jättää lipun alapuolelle, muuten on vuorossa vauhdikas alamäkiputti. Pitkä mutta ei kuitenkaan liian vaikea par 4. Toki vaatii kaksi hyvää lyöntiä griinille päästääkseen.


Reikä 17 426 m par 5 hcp 15

Tämän par 5:n suurin haaste on varmaankin avaus. Vasemmalla puolella lampi ja oikealla puolella bunkkerit. Avaus keskelle väylää, niin loppu helpottuu. Griini on jyrkähkön ylämäen päällä, joten täällä en itse ainakaan pääse yrittämään pitkää lähestymistä. Usein lyön jollain rautakasilla tai seiskalla noin sataan metriin. Tosin satasen kohdalla vasemmalla bunkkeri, joten täyhtäys väylän oikean reunaan. Lähestyminen griinille esim. pitchillä. Griinin molemmin puolin bunkkerit. Griini on iso ja sitä ei näe ylämäen takia. Griini on myös loivasti kaksitasoinen. Vajaaksi ei kannata lähestymistä jättää, muuten voi valua 40 metriä alaspäin.


Reikä 18

Reikä 18 392 m par 4 hcp 5 

Vielä olisi yksi koitos jäljellä ja se ei todellakaan ole helppo. Toivottavasti tankkaus on sujunut kierroksen aikana hyvin. Todella pitkä noin 400 metrinen par 4. Vähän ylhäältä lyötävä avaus väylän keskelle. Vasemmalla bunkkerit ja oikealla raffia. Itselläni avaus osuu yleensä väylälle pieneen ylämäkeen bunkkerin oikealle puolelle. Rulleja ei silloin juurikaan tule vaan matkaa jää lipulle 180 - 200 metriä. Lähestyminen suoritetaan siis puukolmosella tai hybridillä. Kerran olen päässyt lyömään jopa rautavitosella griinille. Griini on iso ja muotoja riittää. Molemmin puolin vartioi bunkkerit. Ilmassa en yleensä griinille pääse, joten pienestä nielusta rullaten voi päästä griinille. Vielä pitäisi kaksi hyvää puttia tehdä, jotta kierroksen voisi lopettaa pariin. Tuloksena tässä kuitenkin yleensä bogi. Mutta se ei haittaa väylä on hieno ja kentän arvoinen lopetusväylä.

Nyt on blogissani molemmat kotikenttäni Kytäjä Golfin South East ja North West esitelty. Jonkinlainen yhteenveto lienee paikallaan. Kummatkin kentät ovat layoutiltaan erinomaisia ja riittävän erilaisia. Mielestäni Kytäjällä on 4 eri 9 reiän kenttää, jotka kaikki haastavat pelaajan omalla tavallaan ja omalla tavallaan myös näyttävät kaikki kauniilta, mutta erilailla. Griinien kunto ei viime kesänä ollut Kytäjän standardien mukaiset, mutta niin se taisi olla monella muullakin kentällä vaikean talven jälkeen. Muuten väylät, bunkkerit ja raffit ovat kaikki luksusta. Ja kentän maisemallisuus ja layout antavat pienet puutteet mielestäni anteeksi. Kytäjällä pääsee samalla pelaamaan huippukentillä ja nauttimaan upeista maisemista. Se on Kytäjällä parasta, loistavan asiakaspalvelun ja tunnelman lisäksi.

Kumpaa sitten suosittelisin vieraspelaajalle. Molempia tietenkin, mutta kokonaisvaltaisena kokemuksena South East on varmaankin valintani vieraspelaajalle. Itse pelaan mieluummin North Westiä, joka itselleni tarjoaa enemmän haastetta, mutta samalla myös rentouttavampaa golfia.


Kommentit