Kenttäesittely SHG:n Luukki, väylät 1 - 9


Kenttäesittelyssä vuorossa eniten pelaamani kenttä eli Suur-Helsingin Golfin Luukki ja sen etuysi. Espoon Luukissa sijaitseva kenttää pyörittää SHG, jolla on myös toinen 18 reiän kokonaisuus Lakisto. Normaalisti poiketen kentät eivät sijaitse samalla alueella vaan etäisyyttä niillä on noin ajoaikana noin 5 minuuttia. Luukki on mielestäni aliarvostettu kenttä, mikä johtunee siitä, että sitä ei niinkään tunneta eikä sitä myöskään markkinoida huippukenttänä. Luukki on metsään rakennettu selkeä ja leppoisa kenttä pelata, jossa siirtymät ovat lyhyitä. Haasteita sieltä kuitenkin löytyy riittävästi, etenkin griinit ovat usein hyvin pieniä eli lähipeli pitää olla kunnossa. Ja Luukin ilmapiiri on aina ollut aivan loistava.

Luukkiin on viime vuosina tehty muutama muutos, joita en harmikseni ole testannut. Edellisestä pelikerrasta on reilu kaksi vuotta. Sitä se jäsenyyden vaihto toiseen seuraan teettää, että ei tule edes lempikentällä käytyä. Muutosten takia väyläkuvaukset eivät välttämättä vastaa todellisuutta, mutta suurin piirtein kenttä on pysynyt samana. Muutoksia on tehty lähinnä väylän 4 ja väylän 9 griineille ja maisemointiin.

Reikä 1 par 4 344 m hcp 7

Klubitalon oikealta puolelta ensimmäinen lyönti lyödään mäen päältä alas laaksoon. Vasemmalla menee puro ja oikealla kaukana on lampi. Tilaa on lyödä, vaikkakin ideaalina on olla keskellä väylää, jotta lähestyminen on esteetön. Lähestyminen noin 120 metristä kapeaan ja pitkään griiniin. Vasemmalla mäki ja metsäpisto ja oikealla takana bunkkeri. Griini melko tasainen. Mukava aloitusväylä kierrokselle.


Reikä 2 par 3 120 m hcp 17

Lyhyt mäen päältä lyötävä par 3. Rauta 8 tai 9 itselläni avauksessa.Vasemmalla puolella metsää ja griinin oikealla edessä bunkkeri. Itse hyvin usein ollut vasemmalla metsässä tai lyönyt vajaaksi griinin eteen. Väylän lyhyys jotenkin hämää. Pitkäksi ei kannata lyödä, koska siellä on edessä chippi raffista alhaalta ylös. Griini on iso ja tärkeintä on lyödä vaan griinille, josta kaksi puttia ja par korttiin.

Reikä 3 par 5 515 m hcp 1

Todella mielenkiintoinen pitkä par 5. Avaus lyödään puron yli kapealle väylälle, jossa vasemmalla metsää ja oikealla pieni metsäpisto. Liian vasemmalle menneissä avauksissa metsä haittaa toista lyönti ja pieni metsäpisto on slaissaajilla hyvin usein edessä. Reilut slaissit menevät onneksi oikealta ohi ja sieltä pääsee takaisin väylälle. Avauksen jälkeen väylä kääntyy alas ja hieman vasemmalle ja noin 100 metriä ennen griiniä on väylän poikki kulkeva oja. Joten kakkoslyönnin kanssa tarkkana pituuden kanssa, että ei rulli ojaan. Jos avaus on onnistunut hyvin, niin pieni rauta riittää. Pienellä riskillä voi yrittää myös puumailalla tai hybridillä ojan yli alle 100 metriin. Itse jätän suosiolla lähestymiselle matkaa 120 - 130 metriä. Lisäksi ojan kohdalla keskellä väylää iso puu, joka on hyvin usein pelissä. Toinen lyönti kannattaa sen takia lyödä joko hieman väylän oikeaan reunaan tai reilusti vasemmalle. Lähestyminen leveyssuunnassa kaksitasogriinille, jota bunkkerit vartioivat. Griinistä vasemmalle menevät lähestymiset löytyvät joko bunkkerista tai jopa kaukana vasemmalla olevasta metsästä. Griinissä on riittävästi muotoja joten haasteet jatkuvat loppuun asti. Mielestäni Luukin hienoin ja haastavin väylä.


Reikä 4 par 4 271 m hcp 5

Lyhyt vasemmalle kääntyvä dogleg. Tätä en uusittuna ole pelannut, mutta olen käsittänyt, että tiiauspaikka on hieman muuttunut ja griiniä on tehty isommaksi. Aikaisempi griini olikin luokattoman pieni ja vaikea. Tosin onnistuessaan tuotto suunnattoman ilon. Mutta väylän perusperiaate on varmaankin pysynyt samana eli doglegin mutkaan avaus rautamailalla ja sieltä lähestyminen griinille. Griinin molemmin puolin outit. Ensi kesänä käyn kyllä tämänkin testaamassa.


Reikä 5 par 3 143 m hcp 15

Noin 5 vuotta sitten tehdyn muutoksen jälkeen helppo par 3. Vähän vaatimaton reikä nykyään. Mäeltä alas laaksoon lyödään avaus isolle ja tasaiselle griinille. Aikaisemmin griini oli todella muodokas ja vaikea lähestyä ja mielestäni se teki väylästä paremman. Lipunpaikasta riippuu hyvin paljon millä mailalla kannattaa lyödä. Raudat seiskasta vitoseen on itsellä ollut käytössä, koska tuulikin saattaa vaikuttaa lyöntipituuksiin.


Reikä 6 par 5 416 m hcp 9

Mielenkiintoinen par 5, jossa avauksen onnistuminen määrittää aika paljon varsinkin jos haluaa toisella yrittää griinille. Avaus lyödään ylämäkeen, jossa vasemmalla metsä ja oikealla hieman myös. Pieni draw on suotavaa ja onnistuneen avauksen jälkeen ylämäki vaihtuu pieneksi alamäeksi, joten rulleilla voi päästä noin 160 - 170 metrin päähän reiästä. Itselläni avaus on usein juuri siinä mäen päällä, josta esimerkiksi rauta-7 tai rauta-6 noin sataan metriin tai vähän alle. Lähestyminen lyödään jyrkkään ylämäkeen,joka on todella kapea. Molemmin puolin metsää. Griini on kapea ja pitkä ja reilusti kaksitasoinen. Lippu on yleensä onneksi alatasanteella. Jos lippu on alatasolla, niin lähestyminen kannattaa jättää hieman vajaaksi, koska rinne viettää alas tulosuuntaan päin. Jos lippu ylätasolla, niin vaikeuksia saattaa olla pallon pysymisessä viheriöllä. Siinä tosin auttaa, jos pääsee lähestymisen lyömään riittävän läheltä.

Reikä 7 par 4 258 m hcp 11

Helponnäköinen väylä, jossa itselläni tulos on usein joko par tai katastrofi. Väylän vasemmalla alussa lampi, mutta muuten on tilaa. Väylän oikealla koko matkan menee oja ja metsä. Kyseinen väylä lyödään mäen päältä ja mitaltaan sellainen, että jos on pieni myötätuuli, niin voi lähteä pienellä riskillä yrittämään avauksella griinille. Itse on päässyt muutaman metrin vajaaksi. Väylän keskellä parikymmentä metriä ennen griiniä on bunkkeri ja samoin griinin vasemmalla puolen. Griini on leveä, mutta syvyyssuunnassa kapea. Griini on myös melko kupera ja liukas, joten 3 puttiakaan ei ole harvinaista. Yksi lempiväylistäni Luukissa.


Reikä 8 par 3 133 m hcp 13

Hankala par 3. Avaus lyödään "metsästä laakson yli" leveälle ja syvyyssuunnassa kapealle griinille. Griiniä vartioi edessä iso bunkkeri. Lisäksi griinille saavuttaessa tuuli voi yllättää, koska sitä ei tunne tiiauspaikalle. Griinin takana on metsää. Eli ei saa jättää vajaaksi eikä lyödä pitkäksi. Onneksi itselläni ainakin rauta-7 on yleensä määrämittainen.

Reikä 9 par 4 328 m hcp 3

Tämän reiän griiniä käsittääkseni remontoitiin viime syksynä, joten sitä ei välttämättä ole kukaan vielä pelannut ja en tiedä kuinka radikaali muutos on ollut. Toivottavasti ei liikaa. Etuysi loppuu huikeat näkymät tarjoavalla ja vaikealla par nelosella. Korkealta mäeltä lyödään taas alas leveälle väylälle kohti klubitaloa. Tosin slaissaajat ja hookia lyövät ovat melko varmasti ongelmissa. Oikealla range ja siellä outtipaalut. Avaus päätyy usein noin 120 metriin. Lähestyminen ehkä rauta-8 jälleen leveälle ja syvyyssuunnassa kapealle väylälle. Griinin edessä puro ja griinin takana bunkkerit. Eli taas mittojen pitää olla enemmän kuin kohdallaan. Griini on hieman kupera ja liukas, joten tässäkin kahteen puttiin voi olla erittäin tyytyväinen. Ainakin aikaisemmin griinillä oli muutama lipunpaikka, jossa kolme puttia oli hyvä suoritus.

Luukin vahvuudet ovat mielestäni leppoisa ilmapiiri, kaunis kentän layout ja kentän hyvä kunto ja pienet griinit. Ylipitkiä väyliä ei ole, joten korkeammallakin tasoituksella pelaavat viihtyvät. Siirtymät ovat lyhyet ja kenttä on nopea pelata. Itseäni Luukki haastaa sillä, että lähipelin pitää olla pienten griinien takia kohdallaan. Täytyy tietää aika tarkkaan mailojen lyöntipituudet ja chippejä tulee paljon. Griinit eivät ole liian liukkaat vaan ehkä ennemminkin harrastajaystävälliset. Heikkouksiin täytyy laittaa kovat ja huonot bunkkerit.

Kommentit