Tummia pilviä golfissa


Ei varmaan yllätä, että tykkään golfin pelaamisen ohella myös katsoa golfia tv:stä. Talvella katson sitä vähemmän, koska muuten halu pelaamaan nousee liian kovaksi. Mutta eihän sitä koko talvea viitsi olla katsomatta golfia. Nyt olen pari viimeistä viikonloppua katsonut jälleen myöhäisillat golfia Cmoren-kanavilta.

Pitkään on jo puhuttu siitä, että välineiden kehittyessä golfkentät jäävät auttamatta liian lyhyiksi ammattilaisille. Viimeksi asian nosti esille Tilander Golfpisteen blogissaan. Ja kyllä se monesti tuntuu siltä, kun katsoo huippujen peliä ja sunnuntain jälkeen kisan voittotulosta. Tätä kirjoitettaessa juuri päättyneen ET:n Dubain kisan voittotulos -23!!!

Toki noin kova voittotulos voi riippua monesta muustakin syystä kuin pelkästään kenttien "lyhyydestä" ja pelaajien "pitkälyöntisyydestä". Kentän layoutilla ja sääoloilla on oma tekijänsä voittotuloksessa. Mutta minun mielipiteeni on, että jos voittotulos on -20 tai enemmän kentän ihannetulosta alhaisempi, niin kyllä se kertoo myös siitä, että kentät ovat liian helppoja tai lyhyitä ammattilaisille.

Mielestäni suurin ongelma on par 5-väylät. Liian usein ammattilaiset pitävät par 5-väylän ihannetulosta par 4:nä. Ensin lyödään 300 metrin avaus väylälle ja siitä 200 metrinen lähestyminen griinille puumailalla, hybridillä tai jopa nykyään liian usein rautamailalla. Griinille päästyään 1-2 puttia ja tuloksena eagle tai "varma" birdie. Se mikä itseäni häiritsee on juuri tuo lähestyminen rautamailalla. Silloin se kertoo mielestäni siitä, että väylä on liian lyhyt ja helppo. Par 5:lla toinen lyönti pitäisi lyödä puumailalla tai hybridillä, jos haluaa päästä toisella griinille ja yrittää eaglea. Onnistuessaan se pitääkin palkita hyvällä tuloksella. Mutta aina siinä pitää mielestäni olla ns. korkeampi riski kuin, että lähdet turvallisemmin kolmella lyönnillä griinille.

Jos keskivertoharrastaja lyö avauksensa noin 200-225 metrin päähän, niin huiput lyövät + 300 metriä, onhan siinä valtava ero. Toki niin se pitää ollakin, että ammattilaiset ovat taitavampia kuin harrastajat. Mutta voisiko golfissa ajatella, että ammattilaiset löisivät eri välineillä kuin harrastajat. Kun pallot  ja mailat ovat kehittyneet, pelaajat fyysistyneet, niin ilman muuta on selvää, että lyöntipituudet pitenevät. Vuosikausia tähän samaan ongelmaan on käytetty ratkaisuna kenttien pidentämistä. Nyt se tie on käytetty loppuun asti, koska yksinkertaisesti useilla kentillä se ei enään ole mahdollista tilanpuutteen vuoksi.

Eli mikä lääkkeeksi? Paras ratkaisu mielestäni on lyhyemmälle lentävät pallot. Mailojen kehitys on myös pidentänyt lyöntimatkoja, mutta mailojen kehittäminen on kuitenkin elintärkeää mailanvalmistajille ja luulisin, että lyöntipituutta ei hirveästi enään kehittämisessä saavuteta. Lähinnä haetaan helppolyöntisyyttä ja lyöntien muokkaamista, joten mailojen kehittämistä en rajoittaisi. Pelaajien fyysisyyttäkään ei voi oikein rajoittaa eikä pidäkään, onhan kyseessä kuitenkin huippu-urheilu. Helpoin, nopein ja halvin ratkaisu on tehdä palloista lyhyemmälle lentäviä. Kyllä muidenkin urheilulajien kehittymistä on hidastettu sääntö- ja välinemuutoksilla, kuten formuloita ja mäkihyppyä. Ja onhan sekin tekniikan kehittämistä, jos pallon lentorataa pienennetään.

Se pitäisikö ainoastaan ammattilaisten pelata lyhyemmillä palloilla ja harrastajien pelata nykyisillä, niin onkin vaikeampi kysymys. Ehkä ei kuitenkaan. Pallonvalmistajat tuskin haluaisivat kaksia markkinoita. Joten miksei harrastajatkin voisi pelata samoilla palloilla kuin ammattilaiset. Silloin toki meidänkin pelimme vaikeutuisi entisestään, mutta silloin peliä voisi helpottaa pelaamalla eri tiipaikoilta kuin nykyisin. Kentät voisivat jopa lisätä tiiauspaikkoja, joten vaihtoehtoja tulisi lisää ja jokainen voisi pelata kenttää niin pitkänä/lyhyenä kuin haluaa. Toki onhan se mahdollisuus nykyäänkin, mutta harmittavan vähän käytetty. Myönnän, että syyllistyn siihen itsekin. Mutta kuten kotikentälläni Kytäjällä slopetaulukossa on merkitty suositeltavat tiipaikat kaiken tasoisille pelaajille. Minulle suositeltu tiiauspaikka (hcp alle 10) on värikoodina ilmaistuna sininen ei se normaali miesten keltainen. (Kytäjällä käytössä metrimerkinnät tiiauspaikoilla). Tämän suositusehdotuksen voisivat useammatkin kentät ottaa käyttöönsä. Välillä pelaan itsekin "keltaisilta" ja "punaisilta" ja voin sanoa, että kentän pelattavuus on ihan erilaista jokaiselta tiipaikalta eli eri kenttien lukumäärä lisääntyy jopa nelinkertaiseksi verrattuna siihen, että aina pelaa samalta tiipaikalta. Kytäjällä keltaisilta pelattaessa karkeasti ottaen käytössä olevat mailat ovat driver, hybridi ja putteri. Punaisilta taas puu-3, pitching wedge ja putteri. Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä vaihtelun vuoksi ja oman pelin kehittämisen vuoksi.


Kommentit